През юли в Кремиковския манастир Свети Георги Победоносец

Кремиковският манастир Свети Георги Победоносец се намира на 4 km северно от село Кремиковци и до него стигнахме с кола по удобен път

Най-старата сграда тук е черквата Свети Георги, построена за пръв път през 14 в. По време на Второто Българско царство. Разрушен е през 1382 г. от османците. В 1493 година софийският войвода Радивой го възобновява в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана.  Обновявана е два пъти (през 1503 и 1611 г). Представлява типична за българските земи през 13-14 в. еднокорабна и едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод.

Входът на старата черква

Стенописите в старата черква са направени веднага след построяването й като традиционна средновековна българска църковна живопис. Фреските в преддверието и тези в самата черква са правени от различни зографи. Дълго време през турското робство след 16 век манастирът бил изоставен. След Освобождението става женски. До 1947 там живеели и се занимавали със земеделие и животновъдство 32 монахини. В 1947 те били изгонени от военни, които замазали с вар стенописите, горили дървени части и унищожили библиотеката.

Повече от 30 години стенописите в старата черква на Кремиковския манастир се реставрират от специалисти на Националния институт за паметници на културата. Ремонтирана и укрепена е и самата черква.

 

Свети Георги – композиция над олтара

 Свети Георги

 Стенопис – икона на Свети Георги.

 Света Богородица Знамение

Впечатляващата Света Богородица Знамение

 Иисус Христос

Иисус Христос Вседържател

 Св. Св. Константин и Елена

Свети Свети Константин и Елена

 Ктиторът Радивой със съпругата си

Ктиторът Радивой със съпругата си.

 Свети Мина

Архангел Михаил

 

Отдаващите слава на Господа, искащите мир и търсещите благоволение между человеците намират вдъхновение сред светците, изографисани по стените на черквата. Време за размисъл и преклонение пред вечността дава потапянето в атмосферата на черквата. Познавачите на иконописи ще намерят и естетическо наслаждение, туристите – отдих след изкачването на склона, децата – място около черквите за игра и чист въздух.